0481 376 529 hvob@outlook.com

VERLEDEN LEVEN Willy Peters was een duizendpoot en een sociaal bewogen man die voor iedereen klaarstond. Hij werd ook wel een echte regelneef genoemd. 

Felicita Vos  21-01-22, 08:28

Willy Peters had een enorm netwerk en wist precies bij wie hij moest aankloppen om mensen in nood te helpen en wist mensen snel voor zich te winnen. Gêne kende hij niet. Willy liep zonder afspraak bij de burgemeester naar binnen als hij dat nodig vond, maar deed ook een beroep op de landwinkel in Elst om extra groente en fruit voor minder bedeelden te vragen.

Hij noemde mij zijn broer, dat symboli­seer­de onze band”

Theo van Beuningen

Onvoorwaardelijke vriendschap

„Twintig jaar geleden overleed mijn vrouw”, vertelt zijn makker Theo van Beuningen. „Willy ontfermde zich over mij en er ontstond een diepe en onvoorwaardelijke vriendschap tussen ons. Hij noemde mij zijn broer en dat symboliseert onze band. We waren onafscheidelijk en soms ook een tikje rebels.”

,,We organiseerden van alles voor jong en oud. Willy was een goedzak die met iedereen een praatje maakte en voor iedereen klaarstond. Mensen deden nooit tevergeefs een beroep op hem. Ik mis hem nog iedere dag.˝

,,Willy liet zich nergens door tegenhouden. Zelfs toen hij vanwege een knieoperatie in een rolstoel zat, trokken we eropuit. Hij zei: ‘Kom op, we gaan een ijsje eten’, maar kwam vervolgens met die kar niet van het trottoir af. Dat moest natuurlijk meteen aangepakt worden. Elst bleek een rolstoelonvriendelijk dorp te zijn en voor Willy, een Elstenaar in hart en nieren, was dat onacceptabel… ”

Te veel om op te noemen

,,We zijn zelfs toiletten in cafés en hotels gaan controleren. We brachten alles in kaart en klopten aan bij uitbaters, winkeliers en de gemeente. De benodigde aanpassingen zijn uitgevoerd. Willy heeft zoveel voor elkaar gekregen. Het is te veel om op te noemen.”

,,Hij was ooit brandweerman in het leger, gaf daar ook les en later hield hij spreekbeurten in het wijkplatform over brandpreventie. Ik kan urenlang doorgaan over alles wat hij deed. Het was allemaal liefdewerk oud papier, dat typeerde hem ook. Hij regelde en ritselde alles voor de medemens, maar voor zichzelf deed hij niets.”

„Willy was nooit chagrijnig en ging fluitend door het leven tot het noodlot hem trof. Hij legde zich er direct bij neer. Maar wij hebben nog voor elkaar gekregen dat hij voor zijn inzet voor de gemeenschap, een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Wat was hij trots. Willy verdient een standbeeld. Hoe dat eruit zou moeten zien? Een beeld van een man met een opgeheven vuist die opstaat voor gerechtigheid en van een man in beweging. Zo’n beeld verdient hij wel.˝

Bron: De Gelderlander (Premium), 21-01-2022