0481 376 529 hvob@outlook.com

De Woonbond krijgt berichten dat huurders de centrale verwarming uit zetten en andere manieren zoeken om hun huis te verwarmen dan met de cv-ketel. Zo hopen huurders goedkoper uit te zijn. Meestal zijn deze andere manieren niet goedkoper. Bovendien zijn een aantal ook erg gevaarlijk.

Vrouw koopt elektrische ventilatorkachel
Met een ventilatorkachel kan je een kleine ruimte snel verwarmen, maar kan ook brandgevaarlijk zijn.  GettyImages

De Woonbond, Aedes (de vereniging van woningcorporaties), verhuurders en de brandweer maken zich zorgen, met name over de ongezonde en (brand)gevaarlijke manieren van verwarmen. Mensen kiezen voor elektrische kachels, maar ook voor petroleumkachels, omgekeerde bloempotten op het gasfornuis of kaarsen. Als je daarbij ook de ventilatiekanalen dicht zet of afsluit kunnen grote problemen ontstaan. Welke alternatieven zijn verstandig en welke onverstandig en zelfs erg gevaarlijk? Het Energieteam van de Woonbond legt het uit.

Gasprijs en stroomprijs vergeleken

Bij elektrisch verwarmen is het belangrijk om rekening te houden met de prijs van stroom, maar ook hoeveel stroom het kost om een kamer te verwarmen. 1 kuub gas bevat bijna 10 keer zoveel energie als 1 kWh elektriciteit. Omdat gas ongeveer 4 keer zo duur is als stroom, betekent dit dat energie uit stroom ongeveer 2,5 keer zo duur is. Toch kan een elektrische kachel een manier zijn om goedkoper te verwarmen dan met gas.

Elektrische kachels

Elektrisch verwarmen is goedkoper als je enkele uren warmte nodig hebt in een kleine ruimte. Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels. Infrarood is de meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt. Met een radiatorkachel en ventilatorkachel verwarm je de hele ruimte. Als die ruimte klein is, kan dat een oplossing zijn, maar ventilatorkachels zijn wel brandgevaarlijker dan een radiatorkachels of infraroodpanelen.

Omkeerbare airco

Heb je in een of meerdere kamers een vaste airco die ook kan verwarmen? Dan kan je deze ook gebruiken om elektrisch te verwarmen. Deze werkt hetzelfde als een ventilatorkachel, maar is veel zuiniger en niet brandgevaarlijk.

Hout-, pellet- en petroleumkachels

Ook gebruiken veel mensen sinds de stijging van de energieprijzen vaker een hout-, pellet- of petroleumkachel. Of dit goedkoper is dan gas, is helemaal afhankelijk van de prijs van de brandstof die je erin doet en de efficiënte verbranding van de kachel. Hout- en pelletkachels moet je goed onderhouden en ook de schoorsteen moet je regelmatig laten schoonmaken(externe link). Doe je dit niet dan zorgen ze voor roet en fijnstof in huis. Bovendien is er, zeker als je niet heel goed ventileert, kans op koolmonoxidevergiftiging(externe link). Petroleumkachels zijn niet bedoeld voor gebruik in huis. Ze zijn brandgevaarlijk, en omdat ze niet op een schoorsteen zijn aangesloten veroorzaken ze ongezonde lucht en is de kans op koolmonoxidevergiftiging vrij groot.

Kaarsen en omgekeerde bloempotten

Sommige mensen proberen de kamer te verwarmen door een ongeglazuurde bloempot omgekeerd op het een gasvlammetje van het fornuis of een kaars te zetten, of door veel kaarsen in huis te branden. Hoewel het een aangenaam gevoel en een fijne sfeer geeft, levert het nauwelijks warmte op en is het gevaarlijk en ongezond. Er ontstaat roet en fijnstof, en je loopt kans op brand en koolmonoxide in huis.

Altijd ventileren

Hoe je ook verwarmt, zelfs met een cv, elektrische verwarming, warmtenet of (hybride) warmtepomp, zorg dat je altijd goed ventileert. Sluit je ventilatie nooit af! Laat ventilatieroosters en klepraampjes open en zet het ventilatiesysteem niet uit. Zonder goede ventilatie ontstaat ongezonde lucht in huis waar je erg ziek van kunt worden.


De Woonbond voert campagne om huurders te helpen energie te besparen. Voor tips en inspiratie ga je naar woonbond.nl/haalenergieuitjerekening.
Heb je een hoge energierekening? Of vliegt de warmte je huis uit? Doe een melding op ons Meldpunt Energiealarm.